Bahan-bahan yang diperlukan
Untuk lapisan bawah: Gula melaka
150g gula Melaka
350ml air
2 diikat daun pandan
60g tepung beras
25g tepung kacang hijau
1 ½ sudu besar tepung ubi kayu
100ml santan pekat
¼ sudu teh lye water (halal)
Untuk lapisan atas: Cendol
1 ½ sudu besar tepung ubi kayu
30g tepung beras
15g tepung kacang hijau
150ml santan pekat, diayak
200ml air
2 sudu besar gula
½ sudu kecil garam
200g cendol
Dulang bulat 8″
Cara pembuatan
Untuk lapisan bawah:
1. Dalam periuk kecil, masakkan gula Melaka bersama air dan daun pandan sehingga gula larut. Setelah gula larut, jauhkan daripada api, kemudian ayakkan larutan sirap itu ke dalam mangkuk adunan.
2. Gabungkan bahan-bahan lain dan tapiskan ke dalam periuk.
3. Masak dengan api yang kecil sehingga campuran menjadi sedikit pekat.
4. Tuangkan ke dalam dulang yang telah digris, stim kan bersama air mendidih selama 15 minit.
Untuk lapisan atas:
1. Campurkan tepung ubi, tepung beras, tepung kacang hijau, santan dan air. Tapis ke dalam periuk yang bersih, masukkan gula dan garam.
2. Masak dengan api yang kecil sehingga pekat campuran itu (lebih kurang 5 minit). Tutup api, kemudian campurkan cendol. Jangan kacau terlalu kasar kerana ia akan mengakibatkan cendol hancur.
3. Tuangkan ke atas lapisan bawah gula Melaka tadi dan sambung kukus selama 15 minit lagi.
4. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan kuih talam selama 5 jam sebelum dipotong.
Siap!
Selamat mencuba!