Kebanyakan orang percaya sushi berkhasiat, makan kalori rendah, tetapi penyelidikan baru menunjukkan ia sebenarnya tidak baik untuk anda. Satu kajian telah mendedahkan bahawa orang yang kerap makan sushi boleh menyebabkan peningkatan risiko penyakit jantung.
Para penyelidik dari Rutgers University, mendapati bahawa makan banyak sushi boleh meletakkan seseorang dalam bahaya berdasarkan pendedahan kepada tahap merkuri yang digunakan. Mereka berkata ikan mengandungi methylmercury boleh menyebabkan penyakit jantung, masalah otak dan pembangunan sistem saraf dan menurunkan prestasi kognitif.
Para penyelidik yang menerbitkan penemuan mereka dalam Journal of Risk Research, juga menyatakan bahawa methylmercury boleh mengatasi kesan positif pada omega -3 asid lemak. Omega -3 asid lemak mengurangkan tahap kolesterol dan mengurangkan risiko beberapa jenis kanser, penyakit jantung, tekanan darah, strok dan kelahiran pra-matang.
Para saintis menemubual lebih daripada 1,200 orang ramai mengenai penggunaan sushi dan produk ikan lain. Mereka juga mengukur tahap merkuri dalam sampel sushi dari seluruh Amerika Syarikat. Mereka mendapati bahawa 92 peratus daripada orang memakan purata lima hidangan ikan setiap bulan.
Tuna besar seperti Bluefin Atlantik didapati mengandungi tahap tertinggi merkuri. Belut, ketam, ikan salmon dan rumpai laut semua mempunyai tahap yang lebih rendah methylmercury. Malah, para wanita yang sedang mengandung perlu menghadkan jumlah pengambilan tuna dalam seminggu, mungkin boleh makan dalam kuantiti yang sedikit. Tuna mengandungi tahap merkuri yang boleh merosakkan sistem saraf bayi. – VIA