Kimchi merupakan makanan tradisional Korea. Kimchi boleh dibuat daripada napa cabbage (kobis cina), timun, lobak dan daun bawang. Kebiasaannya kimchi dibuat guna napa cabbage.
Bahan buat sos
* Air secukupnya bagi menggaul ke semua bahan
* 2 sudu besar sos ikan
* 2 sudu besar gula
* 1 sudu besar bawang putih tumbuk
* 1 sudu kecil halia tumbuk
* 4 batang daun bawang
Cara membuat kimchi
- Pilih kobis panjang yang bersaiz gemuk pendek kerana rasanya lebih sedap dan sesuai di buat kimci.
- Potong bahagian atas kobis berbentuk + dan koyakkan sahaja menjadi 4 bahagian
- Celup kobis sekali di dalam air supaya tidak rosak
- Tabur garam kasar pada setiap lapisan kobis panjang. Simpan dalam bekas dan bubuh sedikit sahaja air tetapi jangan di rendam. Biar 6 jam kerana garam akan mengeluarkan air daripada dalam kobis.
- Bilas kobis dengan dicelup-celup di dalam air sebanyak 3 kali. Toskan airnya sehingga kering
- Sementara itu buat sos dengan mencampurkan kesemua bahan ini ke dalam besen
- Lumur sos pada setiap helaian kobis sehingga rata. Lakukan dengan lembut supaya kobis tidak koyak atau patah.
- Kemaskan semula daun kobis yang dilumur tadi dan ikat dengan helaian daun yang atas sekali. Genggam sekejap bagi memastikan tiada udara tersimpan di antara celah-celah daun.
- Selepas itu, simpan dalam bekas.
- Ia boleh di makan terus sebagai salad kimci segar atau anda boleh menjeruk kimci dengan membiarkan dalam suhu bilik selama 1 hari dan kemudian simpan dalam peti sejuk. Bila hendak di makan, keluarkan kimci dalam kuantiti yang diperlukan dan simpan selebihnya. Ia boleh tahan sehingga berbulan-bulan.